On olemassa paljon hyviä oppaita siitä, mitä tehdä, kun tietokoneeseen iskee virus tai kiristysohjelma tai se hakkeroidaan. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin se, että sinun on reagoitava uhkaan, ja olet siksi jo jäljessä hyökkäyksen torjumisessa. On paljon tehokkaampaa estää ennalta haittaohjelmien ja hakkereiden pääsy tietokoneelle. Hakkerit käyttävät kehittyneitä työkaluja, jotka esimerkiksi etsivät internetistä verkkoja, joissa on avoimia portteja.

Avoin portti vaikkapa yksityisen verkon kameraan tarjoaa rikollisille pääsyn digitaaliseen kotiisi kuin tarjottimella. Varmista siis, että verkossasi ovat avoinna vain ne portit, joita todella tarvitset – ja että laitteesi on suojattu ja päivitetty, jotta hakkerit eivät voi hyödyntää laitteissasi olevia tunnettuja tietoturva- aukkoja. Kun olet suojannut verkkolaitteesi asianmukaisesti, ne eivät näy rikollisten työkaluilla, joten he etsivät ja löytävät helpomman kohteen.

Aseta tietokoneeseen lukitus

Sama periaate koskee Windows-tietokoneita. Asetut vaaralle alttiiksi, kun vierailet verkkosivustoilla tai tarkistat sähköpostit selaimellasi. Sinun pitäisi olla varuillasi lukuisista kalasteluviesteistä, joilla yritetään saada sinut antamaan maksukorttitietoja tai asentamaan vakoiluohjelmia. Voit estää pahimmat uhat käyttämällä turvallisia selainlaajennuksia ja varmistamalla, että selaimesi on aina päivitetty uusimpaan versioon. Suurin vaara on tietysti se, että napsautat itse väärennettyä linkkiä, mutta voit asentaa selaimeesi laajennuksen, joka varoittaa useimmiten tällaisista yrityksistä.

Sinun on kuitenkin pidettävä ajan tasalla muutakin kuin verkkoselaimesi. Sama neuvo koskee myös kaikkia muita tietokoneen ohjelmia, jotka voivat käyttää verkkoyhteyttä. Jos käytät esimerkiksi vanhentunutta videosoitinta, valmistaja on usein löytänyt siitä jo monia tietoturva- aukkoja, jotka on korjattu ohjelman uudemmassa versiossa. Siksi hakkerit pyrkivät löytämään tietokoneita, joissa on vielä asennettuna ohjelman vanhempi versio. Vältyt verkkohyökkäyksiltä pitämällä kaikki ohjelmat ajan tasalla.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".