Tiedostojen palauttaminen on haastava tehtävä. Vaikka tiedostot on poistettu eivätkä ne näy Windowsissa, erikoistyökalut pystyvät ehkä löytämään ne kiintolevyltä. Tiedostojen palauttamisohjelmat eivät pelkästään tuo tiedostoja takaisin näkyville, vaan palauttavat ne niin, että Windows voi lukea ne uudelleen ja niitä voi käyttää tietokoneen ohjelmilla. Palauttaminen on yleensä todellisen kauhutarinan onnellinen loppu.

Tarina alkaa siitä, kun tiedostot yhtäkkiä katoavat Windowsista. Joskus syynä voi olla käyttäjän oma vahinko, mutta toisinaan syyt ovat monimutkaisempia: kiintolevyn, aseman alustuksen tai muiden vastaavien vikoja. Seuraus on kuitenkin sama, sillä tiedostot eivät ole sen paremmin Resurssienhallinnassa kuin Roskakorissa, joka muutoin toimii Windowsin turvaverkkona. Edes varmuuskopio ei välttämättä auta, jos ajoitus on huono.

Nopeasti mutta varovasti

Kun tiedostot ovat kadonneet, pitäisi yhtä aikaa juosta nopeasti ja hiipiä varovasti. Kaikkein parasta olisi reagoida jo tänään, ennen kuin vahinko tapahtuu. Etunurkkaan lisätty iBeesoft Data Recovery kannattaa asentaa tietokoneelle saman tien, jotta se on valmiina kun sitä tarvitaan. Nopea reagointi luo tiedostojen palauttamiselle parhaat lähtökohdat, ja päivänkin kestävä epäröiminen voi olla kohtalokasta.

Vaarana on nimittäin, että poistetut tiedostot korvautuvat uusilla tiedostoilla, jotka tietokoneelle tallennetaan poiston jälkeen. Windows ei tiedä, että tiedostot ovat olemassa, koska viittaukset niihin on poistettu rekisteristä. Jos ennen palautusyritystä kuluu liian paljon aikaa, tiedostot voidaan valitettavan usein palauttaa vain osittain. Täydellä kiintolevyllä tiedostot on nimittäin usein jaettu moneen osaan. Kun yksikin osa ylikirjoitetaan, tiedostoa on yleensä mahdotonta saada takaisin hyväksyttävään kuntoon – edes hyvällä ohjelmalla.

Seuraavilla sivuilla kerromme, miten iBeesoft Data Recovery -ohjelmaa käytetään. Yleensä ohjelma maksaa noin 50 euroa, mutta KotiMikro-lehden lukijat saavat sen ilmaiseksi kokonaiseksi vuodeksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".