Hakkerit käyttävät tunnetusti menetelmää, jolla haittaohjelmia kätketään harmittomilta vaikuttaviin tiedostoihin. Esimerkiksi sähköpostin liitteenä oleva PDF-tiedosto voi ensi näkemältä näyttää aivan turvalliselta, mutta todellisuudessa se sisältääkin viruksen. Toisinaan haittaohjelmat naamioituvat ohjelmiksi asennustiedostoissa, jotka ladataan verkosta. Kun lataat tiedoston internetistä, kuten tuntemattoman verkkosivuston ohjelman tai sähköpostin liitetiedoston, se saattaa sisältää haittaohjelman.

Kun haitallinen tiedosto pääsee tietokoneellesi, voit päätyä pahaan pulaan. Winja -ohjelmalla voit helposti tarkistaa, onko tiedosto haitallinen. Se tarkistaa tiedoston puolestasi ja ilmoittaa sen mahdollisesta vaarallisuudesta. Voit luottaa vastaukseen, sillä Winja ei suinkaan skannaa tiedostoja yksin: ohjelmaa tukee 65 luotettavaa tietoturvaohjelmaa.

Winjan kehittäjät ovat sisällyttäneet ohjelmaan VirusTotal-turvapalvelun. Saat täsmällistä tietoa tiedoston haitallisuudesta, kun tarkistat sen Winjalla, koska ohjelma kerää tietoja 65 johtavalta tietoturvayhtiöltä VirusTotalin välityksellä. Kun tiedosto tarkistetaan näin, sitä vertaillaan kaikkiaan 65 tietokannan sisältöön, jotka päivittyvät 15 minuutin välein.

Jos kyseessä on haitallinen tiedosto, sinua varoitetaan, ja voit myös nähdä tarkemmin, mikä tai mitkä näistä 65 virustorjuntaohjelmasta on antanut varoituksen haittaohjelmasta. Winjalla voi myös skannata tiedostoja jo ennen niiden lataamista tietokoneellesi. Sinun pitää vain kopioida sen internetin lataussivun linkki, josta olet harkinnut lataavasi tiedoston omaan koneeseen. Ohjelma voi sen jälkeen tarkistaa, onko tiedostossa mahdollisesti viruksia tai haittaohjelmia – eikä sinun tarvitse tallentaa tiedostoa ensin tietokoneellesi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".