Kuvittele seuraava tilanne: Tietokoneesi on jo muutaman päivän ajan tuntunut aika raskassoutuiselta, ja kiintolevy vaikuttaa toimivan jatkuvasti täydellä teholla. Yhtäkkiä näytön täyttää vaarallisen näköinen punainen ikkuna, jossa tikittävän kellon lukema pienenee koko ajan. Englanninkielinen viesti kertoo, että niin ja niin monta gigatavua henkilökohtaisia tiedostojasi on salattu, ja ne voidaan avata vain purkuavaimella.

Avaimen saat maksamalla pyydetyn summan bitcoineina tiettyyn osoitteeseen. Päätös pitäisi tehdä nopeasti, sillä aika kellossa vähenee ja 48 tunnin kuluttua hinta nousee. Jos et maksa sittenkään, tiedostosi katoavat ikuisiksi ajoiksi. Tällainen viesti ilmestyi viime vuonna 493 miljoonan tietokoneen näytölle eri puolilla maailmaa, ja kun uhrit lukivat sen, oli jo liian myöhäistä.

Kaikki tietokoneella olevat tiedostot oli jo salattu. Emme tiedä, kuinka moni tiedostojensa menettämistä pelkäävä päätyy oikeasti maksamaan lunnaat, mutta sekä turvallisuusasiantuntijat että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ovat vahvasti maksamista vastaan. Ne eivät suosittele sitä, koska yhtäältä maksu ei takaa, että tiedostojen lukitus avattaisiin, ja toisaalta lunnailla rahoitetaan rikollista ja moraalitonta liiketoimintamallia.

Näin tartunta etenee

Kiristyshaittaohjelmat voivat tartuttaa tietokoneen samalla tavalla kuin muut virukset ja haittaohjelmat. Ensin saat sähköpostiviestin, jossa on linkki tai liitetiedosto, jota napsautat tai jonka avaat. Silloin tietokoneelle ladataan haittaohjelma, joka aktivoi kiristyshaittaohjelman. Se alkaa salata tiedostoja, ja vasta kun kaikki asiakirjat ja kuvat on lukittu, näytölle ilmestyy viesti, jossa sinua vaaditaan maksamaan tiedostojen palauttamisesta mahdollisimman pian.

Toimi näin, jos joudut uhriksi

Jos olet saanut ikävän viestin omalle näytöllesi tai jos huomaat, että tiedostoissasi on uudet päätteet ja ne on lukittu, voit suorittaa erinäisiä pelastustoimia. Ensin tietokone on puhdistettava Etunurkasta saatavalla Microsoft Safety Scannerilla tai muulla tietoturvaohjelmalla. Sen jälkeen voit ladata tilalle varmuuskopion ja poistaa saastuneet tiedostot.

Jos sinulla ei ole varmuuskopiota, voit käyttää salauksen purkamiseen Etunurkan 86 työkalua. Tämä artikkeli kannattaa tallentaa vastaisen varalle, jotta löydät sen, jos tietokoneesi joutuu jonakin päivänä uhriksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".