”Tiedostosi on salattu, etkä pääse käyttämään niitä. Kokeile vaikka itse. Kaikkiin järjestelmäsi tiedostoihin on ilmestynyt pääte .encoded01. Tässä on kyse kaupasta. Meille on samantekevää, haluatko tehdä yhteistyötä. Aikaa ja tietoja menetät joka tapauksessa, sillä vain meillä on pääsy tiedostoihin. Eivätkö ne ole sinulle rahaa arvokkaampia?”

Tällaisen viestin saavat kaikki ne, joiden tietokoneelle on päässyt kiristyshaittaohjelma Sugar, joka lukitsee ja salaa käyttäjän tiedostot. Ainoa tapa saada tiedostot takaisin on maksaa lunnaat ohjelman taustalla toimiville rikollisille. Sugar on suhteellisen uusi kiristyshaittaohjelmatyyppi, joka levisi erityisesti vuosina 2021 ja 2022. Sen kohteena ovat tavalliset ihmiset ja heidän tietonsa, kuten asiakirjat, lomakuvat ja videot. Perinteisesti kiristyshaittaohjelmia on käytetty yritysten, organisaatioiden ja hallitusten tuhoamiseen ja lamauttamiseen, ja lunnaspyynnötkin ovat voineet olla suurempia.

Kasvava uhkakuva

Sugar ja muut vastaavat kiristysohjelmat ovat siis yksi lisäuhka, joka tietokoneen käyttäjien on otettava huomioon, kun he käyttävät koneitaan, asentavat ohjelmia ja avaavat sähköpostiohjelmia. Ikään kuin riskejä ei olisi ollut jo tarpeeksi! Maailmassa on arviolta yli miljardi erilaista haittaohjelmatyyppiä, ja uusia syntyy nopeasti. Saksalaisen AV-Testin mukaan tietoturvayhtiöt ja IT-asiantuntijat löytävät päivittäin noin 560 000 uutta haittaohjelmatyyppiä.

Miten ei-toivottujen vieraiden päätymisen omalle tietokoneelle sitten voi estää? Tässä artikkelissa keskitymme tärkeimpiin ohjelmiin, jotka yhdessä muodostavat tietokoneen ympärille tehokkaan suojamuurin: yksi estää kiristyshaittaohjelmat, toinen torjuu virukset ja kolmas tarkistaa, ovatko tietokoneelle asennetut ohjelmat päivitettyjä. Ohjelmatrio sulkee suurimman osan perinteisistä hakkerien, haittaohjelmien ja virusten käyttämistä kanavista ja suojaa tietokoneen siten erittäin hyvin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".