Useimmilla tietokoneen käyttäjillä on koneellaan tehokas virustorjuntaohjelma: Windowsin oma Defender, KotiMikron suosittelema Avira Etunurkasta tai jokin muu. Virustorjuntaohjelma varmistaa tietokoneen perusturvallisuuden ja suojaa kaikilta yleisimmiltä virus- ja haittaohjelmatyypeiltä. Sen avulla voi varmistaa, ettei tietokoneelle tunkeudu ei-toivottuja tiedostoja, ja virustarkistuksen voi suorittaa milloin tahansa.

Piilovirukset esiin

Tähän saakka kaikki on siis hyvin. Valitettavasti tietokoneilla leviää myös viruksia, jotka piiloutuvat niin ovelasti, ettei tavallinen virustorjuntaohjelma havaitse niitä. Niiden löytämiseen pitää käyttää erikoisohjelmaa, kuten Etunurkasta saatavaa Norton Power Eraseria. Nortonin ohjelmalla voi tehdä joko erittäin syvällisen ja useita tunteja kestävän skannauksen koko tietokoneelle tai nopeamman tarkistuksen vain niillä kiintolevyn ja muistin alueilla, joilla on perinteisesti erityisen haitallisia viruksia. Sellaisia ovat esimerkiksi niin sanotut rootkitit.

Varo rootkitejä

Rootkitit ovat viruksia, jotka piiloutuvat syvälle järjestelmään ja avaavat sieltä takaoven muille viruksille. Jos tietokoneelle on pesiytynyt rootkit, tavallinen virusohjelma ei todennäköisesti havaitse sitä, mutta Power Eraser toimii perusteellisemmin ja kaivaa myös rootkitit esiin. Norton Power Eraserin tekemä skannaus näyttää toivottavasti vihreää ja antaa mielenrauhan, mutta jos tietokoneelta vastoin odotuksia löytyy virus, ohjelma auttaa poistamaan sen.

Apua USB-muistitikulla

Nortonin ohjelmassa on perinteisiin virustorjuntatyökaluihin verrattuna toinenkin hyvä puoli. Se on niin sanotusti kannettava, koska sitä ei tarvitse asentaa tietokoneelle ennen käyttöä. Kunhan Norton Power Eraserin .exe-tiedosto on USB-muistitikulla, tietokoneen skannauksen voi suorittaa suoraan muistitikulta käsin.

Muistitikku on helppo kuljettaa myös sukulaisten ja ystävien luokse, jos heidän tartunnan saaneet tietokoneensa tarvitsevat pelastajaa.

Pelastustikku aina valmiina

Ohjelma kannattaa tallentaa USBmuistitikulle jo tänään, jotta se on käyttövalmis, jos tietokoneessa tuntuu olevan jotain vikaa. Kun ohjelma on valmiina, ongelmien tullen ei tarvitse ensin käydä Etunurkassa ja ladata ohjelmaa. Riittää, että USB-muistitikku liitetään tietokoneeseen ja Nortonin ohjelma avataan.

Skannauksen yhteydessä tietokone on käynnistettävä uudelleen, jotta virus voidaan poistaa kokonaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".