Tietokoneen ikääntymisoireet ovat tuttuja kaikille, jotka ovat omistaneet vuosien varrella useampia tietokoneita: Windowsin käynnistyminen kestää kauemmin kuin ennen, useiden ohjelmien samanaikainen käyttö aiheuttaa tietokoneen jumiutumisen, ja Windows jää miettimään yksinkertaisia tehtäviä, koska kiintolevy toimii äärirajoillaan.

Komponentit vanhenevat

Kun pc-potilaalla ilmenee tällaisia oireita, ensimmäinen elvytysyritys on usein Windowsin nollaaminen tai Windowsin järjestelmänpalautus, jonka tarkoituksena on palauttaa järjestelmä toimivampaan tilaan. Valitettavasti hoito helpottaa oireita usein vain tilapäisesti, ja samat häiriöt palaavat takaisin. Tietokoneen ongelmat johtuvat siitä, että Windows ja siihen asennetut ohjelmat kuormittuvat ja vaativat tietokoneen laitteistolta entistä enemmän. Siksi samoilla ongelmilla on tapana toistua, ellei koneen vanhentuneimpia osia vaihdeta.

Monet tietokoneen omistajat turvautuvat tässä vaiheessa äärimmäiseen ratkaisuun eli tietokoneen vaihtoon, joka maksaa helposti tuhatkin euroa. Tämä ratkaisu on tietenkin tehokkain, mutta se ei ole ympäristöystävällinen, eivätkä kustannukset ole oikeassa suhteessa tietokoneen ongelmiin nähden. Koko tietokoneen vaihtamisen sijaan voi usein päivittää ne yksittäiset komponentit, joilla on suurin vaikutus tietokoneen nopeuteen ja Windowsin suorituskykyyn.

Prosessorin ja emolevyn päivittäminen ei yleensä ole kannattavaa, joten jos tietokone on esimerkiksi kymmenen vuotta vanha, on aika harkita uuden koneen hankkimista. Silloin pääsee myös siirtymään Windows 11 -käyttöjärjestelmään.

Pöytäkoneelle voi tehdä paljon

Kannettavan ja pöytätietokoneen päivittämismahdollisuudet ovat hyvin erilaiset. Tietokoneen nopeuden määrittävät osat eli muisti, SSD-asema ja verkkokortti voidaan kuitenkin helposti vaihtaa molemmissa tietokonetyypeissä. Juuri nämä osat vaikuttavat eniten tietokoneen hidasteluun. Jos kuvien ja videoiden käsittelystä on tullut hidasta, pöytätietokoneeseen voi vaivatta vaihtaa myös näytönohjaimen.

Kannettavassa tietokoneessa on tyydyttävä siihen näytönohjainratkaisuun, joka tietokoneessa oli ostohetkellä.

Helppo päivitys USB-portista

Joitakin tietokoneen osia voi päivittää suoraan tietokoneen USB-portin kautta. Se on ylivoimaisesti helpoin vaihtoehto, ja se toimii hyvin sekä pöytätietokoneissa että kannettavissa. Tällä tavalla voi päivittää esimerkiksi tietokoneen verkkokortin ja kiinteän tallennustilan sekä lisätä tietokoneen sivussa olevien porttien määrää. Seuraavilla sivuilla esittelemme seitsemän tehokasta päivitystä, joilla tietokoneen saa toimimaan hyvin vielä vuosien ajan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".