Heikoimpia alkaa Gigantissa tai Powerissa pyörryttää, kun katsoo uusien tietokoneiden vieressä olevia selosteita. Luettelo tietokoneiden sisäisistä komponenteista ja standardeista on yleensä pitkä, ja usein sitä on myös vaikea ymmärtää. Myyjät haluavat tietenkin mainostaa kaikkia niitä monia syitä, joiden vuoksi asiakkaan pitäisi valita juuri tämä tietokone – vaikka myyjä ei ehkä itsekään täysin ymmärrä kaikkia teknisiä termejä.

Suuri osa asiakkaista tarvitsee uuden tietokoneen oikeastaan vain verkkopankin käyttöön, viestintään ja verkko-ostosten tekemiseen, ja heille teknisten tietojen pitkä luettelo on täyttä hepreaa.

Tietokoneen osien päivitys

Tarkoittavatko sanat ”PCI Express 6”, ”Bluetooth 5.2”, ”DDR5” ja ”USB-C 3.2 Gen 2x2”, että tietokone on nopea ja toimii hyvin ja on siksi hyvä ostos? Vai paljastavatko kyseiset tiedot sittenkin, että kyseessä on vanhentunut malli poistomyynnissä? Monia nykyaikaisen tietokoneen osia, standardeja ja komponentteja päivitetään juuri nyt uudempiin ja parempiin versioihin huimalla vauhdilla, eikä se tee tietokoneen ostamisesta yhtään vähemmän hämmentävää.

Uusimmilla standardeilla on harvoin sen suurempaa merkitystä tavalliselle tietokoneen käyttäjälle, joten tietokoneen hankinnassa voi usein säästää rahaa tyytymällä vähän vanhempaan malliin. Tämä koskee esimerkiksi uusia DDR5-rameja, jotka muodostavat tietokoneen sisäisen muistin ja jotka on otettu käyttöön uusissa tietokoneissa. Ne ovat todistetusti nopeampia kuin edeltäjänsä DDR4-ram, mutta jos DDR5 ei ole välttämätön, tietokoneostoksilla voi valita huomattavasti edullisemman mallin. Käytännössä tietokoneen käyttökokemukseen vaikuttaa se, onko koneessa muistia 16 Gt vai enemmän – ei se, onko ram-muistin tyyppi DDR4 vai DDR5.

Lisähinnan arvoista

Toisaalta joistakin nykyaikaisista tekniikoista kannattaa maksaa hieman enemmän. Tämä koskee esimerkiksi uusia OLED-näyttöjä. Niiden kontrasti on erinomainen, katselu on miellyttävää, ja tekstien lukeminen on helpompaa varsinkin jos näkökyky on jo hieman heikentynyt.

Myös kiinteään tyypin M.2/NVMe SSDkiintolevyyn kannattaa käyttää hieman enemmän rahaa, sillä se nopeuttaa Windowsin käynnistymistä ja käyttöä huomattavasti. Salamannopean SSD-levyn pitäisi lisätä uuden tietokoneen hintaa vain muutamalla kymmenellä eurolla, kun taas vaikuttavia OLEDnäyttöjä on vasta erittäin kalliissa tietokoneissa. Seuraavilla sivuilla kerromme monista tietokoneisiin tulossa olevista uusista tekniikoista – ja annamme puolueettoman arviomme siitä, tuovatko ne oikeasti lisäarvoa meille aivan tavallisille tietokoneen käyttäjille.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".