Verkkorikolliset ovat kehittäneet viime vuosina yhä uusia ansaintakeinoja, ja kiristyshaittaohjelmalla suositut hyökkäykset kuuluvat niistä viheliäisimpiin.

“Ransom” kääntyy suomeksi lunnaiksi, ja juuri niiden perässä rikolliset ovat kohdistaessaan iskujaan yksittäisiin tietokoneisiin: kiristyshaittaohjelma lukitsee käyttäjälle tärkeitä tiedostoja tai pahimmillaan joskus jopa koko tietokoneen.

Sitten näytölle ilmestyy pahaenteinen viesti siitä, että verkkorikollisille täytyy maksaa tietty rahasumma, jos tiedostot haluaa takaisin käyttöön. Viestiä ryydittää usein vielä nollaa kohti tikittävä laskurikello – ja ajan ehtyessä tiedostot tuhottaisiin lopullisesti.

Edes rikollisten vaatimuksiin myöntyminen ja rahasumman maksaminen ajoissa ei kuitenkaan takaa tiedostojen salauksen purkamista. Kiristysohjelman hyökkäyksen kohteeksi joutuminen onkin todellinen kriisitilanne. Siksi tietokone täytyy suojata huolella kiristysohjelmilta.

Mutta millä keinoilla sitten voi varmistaa oman koneen riittävän suojaamisen?

Simuloi hyökkäys itse

Etunurkasta löytyy vastaus edelliseen kysymykseen: upouusi ja uudella tavalla suunniteltu RanSim-ohjelma on eräänlainen tietokoneen stressitesti, jolla saa selville, kuinka hyvin oma kone on suojattu.

RanSim mallintaa kiristyshaittaohjelman hyökkäyksen tietokoneeseen ja antaa sitten tarkan selonteon siitä, kuinka ikävästi kävisi oikean haittaohjelman livahtaessa koneeseen. Vaikkapa kuvatiedostot saattavat olla erityisen alttiina, kun taas jollakin toisella on kiintolevyllä tärkeitä asiakirjoja ja muita tekstejä.

Koko tietokoneen tarkistamisen jälkeen RanSim näyttää selkeää grafiikkaa ja tilastoja siitä, mitkä omista tiedostoista ovat helppoa saalista netin kiristäjille.

RanSim-ohjelma toteuttaa pohjimmiltaan haittaohjelman hyökkäyksen (tosin vain simuloidun), joten virustorjunta reagoi heti ohjelman käyttämiseen. Siksi joku saattaa luulla testiohjelmaa jollakin tapaa vaaralliseksi. Pelkoon ei ole kuitenkaan mitään syytä, sillä RanSim on täysin turvallinen, vaikka muistuttaakin haittaohjelmaa.

Simulaatio-ohjelman taustalla on tunnettu yritys Knowbe4, joka kouluttaa muita yrityksiä torjumaan verkkohyökkäyksiä. RanSim-ohjelmaa voi siis käyttää huoletta oman tietokoneen vastustuskyvyn testaamiseen – vaikka virustorjuntaohjelma varmasti siitä pian varoittaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".